חפצי מורשת: פרויקט תיעוד אדם וחפץ
שימור הזיכרון וטיפוח תודעת השואה
נוכח תקופת הקורונה
שורדי שואה, חברי בית להיות, במפגש בין-דורי מרגש עם תלמידי בית הספר עתידים בחולון
תערוכת צילומי פורטרטים חדשה במדיטק חולון
18.6.21-4.6.21
הפרויקט הקהילתי-חינוכי "חפצי מורשת", שיזם מוזאון העיצוב חולון, מפגיש בין קבוצת שורדי שואה מדור המייסדים של בית להיות – מרכז חינוכי לטיפוח תודעת השואה ולקחיה, שפועל במסגרת רשת קהילה ופנאי חולון, לבין תלמידי שכבת ט׳ בבית הספר עתידים בעיר. הפרויקט מתעד את סיפורו של כל שורד באמצעות חפץ שמייצג עבורו זיכרון אישי.
שימור הזיכרון וטיפוח תודעת השואה הם נושאים מורכבים שמחייבים לגלות יצירתיות כאשר מספרים את סיפורם של השורדים, על אחת כמה וכמה בתקופת הקורונה שהצריכה מגבלות ריחוק חברתי שמנעו את קיומם של מפגשי עדות או כל פעילות חברתית אחרת. דווקא על רקע מציאות מורכבת זו, נולד מיזם "חפצי מורשת", שביקש לשלב בין סיפורם של אנשים לבין סיפורם של חפצים. במערכת היחסים שנרקמת ביניהם החפצים, אומנם, מעוצבים ומיוצרים על ידי בני אדם, אך יש בכוחם להגדיר זהות, לעצב אדם בדמות מסוימת, להפיח בו חיים ולהעניק לחייו משמעות - חפצים מספרים את סיפורם של אנשים ואנשים מספרים את סיפורם של חפצים.
השורדים בתערוכה תועדו כשהם מישירים מבט למצלמה עם הפריטים שבחרו בסדרת פורטרטים מרגשים של הצלם חן שובל, שמשמש גם מנהל בית להיות. כל הצילומים התקיימו בימי הקורונה, על מגבלות התקופה, כאשר עבור מרבית השורדים היציאה לצילומים בסטודיו היוותה הזדמנות ראשונה לצאת מן המרחב הביתי אחרי תקופה ארוכה של ריחוק חברתי. עובדה זו העצימה את נחיצות הפרויקט עבור כלל משתתפיו והפיחה בהם תקווה ומשמעות. מכל צילום בתערוכה ניבטת דמותו של שורד שיוצא מן החושך אל האור, מעביר מסר של עוצמה ואוחז בחפץ שבחר. תהליך בחירת החפץ החל כמעט תמיד באמירות כגון: "אין לי חפץ", "לא נשאר לי כלום משם", "מאז אני לא נקשר לחפצים" ונחתם בחפץ שכמו היה מונח שם כל הזמן.
לדוגמה, יעקב הולצמן שמצולם עם צנצנות האדמה שאסף בעקבות סיפור מסלול הבריחה המשפחתי שלו: ״ארבע הצנצנות שבחרתי מסמלות את מסע הבריחה המשפחתי שלי. אספתי אדמה מתחנות שונות בהן היינו אמי ואחיי או בהן אבי היה, זיכרון למסע שלנו ולמסע של אבא שלי. מסלולים שהתפצלו, מסלול אחד שהמזלות האירו בו פנים ומסלול אחר שהוביל את אבי אל סוף דרכו".
במסגרת הפרויקט ראיינו התלמידים את השורדים וכתבו את סיפורם. העבודה המשותפת עם שכבת גיל זו יצרה קשר בין-דורי במעגל הקהילתי המקומי בין שתי אוכלוסיות שנקודות המפגש ביניהן מעטות. היא גם אפשרה לשנות את השיח ולפרוט את המושג הרחב, המופשט והכולל "דור" לאנשים ולשמות, לתאריכים ולמקומות לחפצים ולזיכרונות שחובה עלינו לשמר למען הדורות הבאים. סיום הפרויקט יצוין, כאמור, בתערוכת צילומי פורטרט של השורדים ובקטלוג מהודר שמאגד את צילומי השורדים ואת סיפוריהם, שמשמר זיכרון אישי וקולקטיבי של דור הולך ונעלם.
הפרויקט התאפשר הודות לתמיכתה הנדיבה של קרן הידידים הבריטים של המוזאונים לאומנות בישראל (BFAMI).
18.6.21-4.6.21
מבואת המדיטק
שד' גולדה מאיר 6, חולון
מועדי פתיחה:
א', ג' 19:00-14:00
ב', ד', ה' 19:00-10:00
ו' 12:30-09:30
הכניסה חופשית!
בתמונות (קרדיט צילום: חן שובל) -
עליזה בונצל - שורדת אושוויץ עם טבעת של אמה
אברהם ברומט - העביר את ילדותו בזהות בדויה אצל משפחה בהולנד, מחזיק רישום של אביו
Comments