top of page
פורטל תרבות שורשים ועסקים לבני ובנות 50 פלוס

שני גיבורים ויקינגים פחות מוכרים: הסיפורים שמאחורי האגדות

העידן הוויקינגי, שנמשך בין המאה ה-8 למאה ה-11, הביא לעולם סיפורים על לוחמים עזים, חורשי מזימות ומגלי עולם אמיצים. שמות כמו רגנאר לודברוק, לייף אריקסון ואולף טריגבאסון נחשבים למפורסמים ביותר, אך ההיסטוריה הוויקינגית כוללת גיבורים רבים נוספים, שאולי פחות מוכרים, אך לא פחות מרתקים. גיבורים אלו זכו לגדולה בשדה הקרב, במסעותיהם למרחקים, ולעיתים קרובות באמצעות תחבולות יוצאות דופן. בסיפורם, מתגלם רוח הלחימה של העידן הוויקינגי בצורה ייחודית ומעניינת. שניים מהם הם גודריד ת'ורביירנסדוטיר ו-איגיל סקאלגרימסון.

גודריד ת'ורביירנסדוטיר: האישה שכבשה את העולם הוויקינגי

הסיפור של גודריד ת'ורביירנסדוטיר אינו דומה לרבים מסיפורי הגיבורים הוויקינגיים המוכרים. גודריד לא הייתה לוחמת עם חרב, אלא מגלה עולם ולוחמת בדרכה השקטה, כשהיא שוברת את המוסכמות החברתיות של תקופתה. נולדה בדנמרק בסוף המאה ה-10 למשפחה ויקינגית ממוצעת, אך חייה הובילו אותה למסעות ארוכים שחצו גבולות יבשתיים ואוקיינוסיים.

כילדה צעירה, גודריד נמשכה אל מסעותיהם של הוויקינגים ברחבי אירופה והאוקיינוסים. במסעה הראשון, היא הפליגה עם בעלה הראשון, תוריר, לגרינלנד. לאחר שבעלה מת בפתאומיות במסע, גודריד לא נשברה, אלא המשיכה הלאה ונישאה ללייף אריקסון, מגלי אמריקה הוויקינגי המפורסם. אך בעוד שלייף ידוע בזכות גילוי אמריקה, גודריד עצמה המשיכה לשחק תפקיד חשוב בחקר העולם החדש.

לאחר נישואיה לאריקסון, גודריד המשיכה במסעותיה והפכה לאחת הנשים הראשונות בהיסטוריה הוויקינגית שידוע שהפליגה מערבה לאמריקה (שכונתה אז וינלנד). היא הייתה בין הנשים הבודדות בהיסטוריה הוויקינגית שנטלו חלק במסעות כאלה. גודריד הקימה יישוב קטן בקנדה של היום, ולפי הסאגות הוויקינגיות, ילדה שם את בנה סנורי – הילד הוויקינגי הראשון שנולד ביבשת אמריקה.

לאחר שהשיבה לאיסלנד, גודריד לא הסתפקה בחייה הקודמים והמשיכה לנדוד לאירופה, והגיעה עד לרומא כצליינית. היא הקדישה את חייה לדת והפכה לדמות נערצת במורשת הנוצרית המקומית של איסלנד.

גודריד ת'ורביירנסדוטיר אינה דמות טיפוסית במיתולוגיה הוויקינגית, אך היא מייצגת את רוחה הבלתי נלאית של תקופת הוויקינגים. למרות חייה הלא-רגילים, הסיפור שלה כמעט ואינו מפורסם מחוץ לקהילות המחקר. סיפוריה של גודריד מוכיחים שנשים היוו חלק בלתי נפרד מהעידן הוויקינגי, לא רק כנשות לוחמים, אלא גם כחוקרות ומובילות.

איגיל סקאלגרימסון: הלוחם והמשורר הוויקינגי

בעידן הוויקינגי, איגיל סקאלגרימסון נודע לא רק כלוחם עז נפש, אלא גם כאחד המשוררים הגדולים של התקופה. איגיל היה דמות ססגונית ומורכבת, שהצליח לשלב בין שני עולמות מנוגדים – עולם הלחימה ועולם השירה.

איגיל נולד בסביבות שנת 910 באיסלנד למשפחת לוחמים מפורסמת. אביו, סקאלגרים קוולדגרימסון, היה ידוע כלוחם אדיר, ואיגיל הצעיר המשיך את המסורת המשפחתית. כבר מגיל צעיר, הוא הפגין כישורים קרביים יוצאי דופן, כשהוא הרג לוחם בגיל 7, מעשה שזעזע את החברה המקומית אך גם סימן את דרכו כלוחם חסר רחמים.

אך איגיל לא היה רק לוחם. הוא היה גם משורר מוכשר שהפך את השירה שלו לכלי פוליטי ולחלק מהזהות שלו כלוחם. אחת התכונות שהבדילו אותו מגיבורים ויקינגים אחרים הייתה היכולת שלו להביע את עצמו בשירה פיוטית, לצד היותו אדם אלים ואכזרי. באחת הסאגות המתארות את חייו, מסופר כיצד איגיל שיחרר את חייו במפגש עם מלך נורבגיה על ידי כך שחיבר לו שיר הלל ברגע האחרון, ובכך הצליח למנוע את הוצאתו להורג.

השירה של איגיל נחשבה פורצת דרך בתקופתו. הוא חיבר שירי תהילה, קינות ושירים שמבוססים על חוויות אישיות משדה הקרב ומחיי היומיום שלו. אחד השירים המפורסמים ביותר שלו הוא ה"סונרטרק" (Sonatorrek) – שיר קינה על מות בניו, שבו הוא מבטא את כאבו בצורה עמוקה ומרגשת, תוך כדי שימוש בדימויים מהטבע ומהמיתולוגיה הוויקינגית.

למרות יכולותיו השיריות המרשימות, איגיל היה בראש ובראשונה לוחם נורא. לאורך חייו, הוא היה מעורב בעשרות קרבות ושימש שכיר חרב ברחבי סקנדינביה ובריטניה. בשדה הקרב, איגיל היה ידוע כאכזרי ביותר, כאשר רבים מהיריבים שלו פחדו ממנו. הוא לא חס על אף אחד ונהנה מקרבות אלימים במיוחד.

האופי המורכב של איגיל – לוחם אלים ומשורר רגיש – הפך אותו לדמות ייחודית במיתולוגיה הוויקינגית. בעוד שלוחמים רבים באותה תקופה התפרסמו בזכות כישורי הלחימה שלהם, איגיל הותיר את חותמו גם בעולם השירה, דבר שמבדיל אותו מגיבורים ויקינגים אחרים.


צפייה 10 תגובות

Comments


bottom of page