"פגישות: הספרות משוחחת עם שפות אחרות"
סדרה חדשה מבית היוצר של בית הקונפדרציה בירושלים
מה הקשר בין ספרות לבין מיסטיקה, פסיכולוגיה, דת, ארכיטקטורה ותחומים נוספים?
מומחים בנושאים השונים יבדקו את החיבור בין העולם הספרותי לעולמות האחרים
בהשתתפות: נורית זרחי, פרופ' אריאל הירשפלד, ערן סבאג, צור שיזף, דנדן בולוטין, בתאל קולמן, ד"ר נטע סובול, פרופ' צבי מרק, בני שבילי, ד"ר ג'רמי פוגל, מורן שוב, עודד פלד, אוריאל קון,
ד"ר תמר אלרם, גיא פרל, פרופ' אורן הרמן
עורך ומנחה: יונתן ברג
שני–חמישי, 19–22 באפריל 2021
האירועים יתקיימו בזום וישודרו בשידור חי בדף הפייסבוק של בית הקונפדרציה. הצפייה פתוחה לקהל, ללא תשלום
בית הקונפדרציה שמח להכריז על קיומה של סדרה חדשה ומקורית: "פגישות: הספרות משוחחת עם שפות אחרות", שתתקיים במסגרת הסדרה "שעת החסד" ע"ש יהודה עמיחי. האירועים שואפים להרחיב את גבולות השיח הספרותי אל עבר שדות רחוקים לכאורה: מיסטיקה, החוויה הדתית, חינוך, ארכיטקטורה, פסיכולוגיה, גיאוגרפיה ובלוז. כולכם מוזמנים, אם כן, להציץ לא למעבדה אחת בלבד, אלא לשתיים: זו של שולחן הכתיבה, וזו של תודעת הלימוד והמחקר.
שמונת המפגשים, בהפקת בית הקונפדרציה ובעריכתו והנחייתו של המשורר והסופר יונתן ברג, יתקיימו במשך ארבעה ימים, שני אירועים בערב אחד.
במפגשים ישתתפו מיטב הכותבים והחוקרים בישראל: חוקרת הקבלה ד"ר נטע סובול; פרופ' צבי מרק, חוקר חסידות, מיסטיקה וניו-אייג'; המשוררת נורית זרחי; ד"ר ג'רמי פוגל, משורר ודוקטור לפילוסופיה; הסופר וההוגה בנימין שבילי; האמנית, האוצרת והסופרת מורן שוב; הסופר, החוקר והמסאי פרופ' אריאל הירשפלד; המשורר והמתרגם עודד פלד; איש הרדיו ערן סבאג; הסופר, העורך ואיש המסעות צור שיזף; הביולוג והנוסע דנדן בולוטין; המשוררת, העיתונאית והמוזיקאית בתאל קולמן;הארכיטקט והסופר אוריאל קון; המשוררת והרופאה ד"ר תמר אלרם; המשורר והמטפל גיא פרל, והמדען פרופ' אורן הרמן.
להלן פירוט המפגשים:
מפגש ראשון: החסידות שבלב, החסידות שבכתב
שני, 19.4.21, בשעה 19:00
עולם החסידות, הן כמרחב דתי ומיסטי והן כשדה מחקר, הזין וסיקרן שורה ארוכה של יוצרים מרגע היווסדו באמצע המאה ה-18 ועד היום. גדולי ההוגים היהודים ב-200 השנים האחרונות חקרו אותו, והוויכוח הפנימי שהצית בעולם היהודי סוער עד היום. מאות סיפורים חסידיים משמשים השראה ליצירות שירה ופרוזה, פילוסופיה והגות. המפגש הראשון בסדרה יתחקה אחרי האופנים שבהם השפיעו תנועות חסידויות על התרבות היהודית והישראלית.
במפגש ישתתף פרופ' צבי מרק, חוקר חסידות, מיסטיקה וניו-אייג' בספרות היהודית, המתמחה בכתביו של רבי נחמן מבראסלב. המשורר והסופר בנימין שבילי ישוחח עימו על כתיבת הרוח וקריאת הרוח, על פרישות והתמסרות לנדודים, על המסע הפנימי והחיצוני ועל המתח שבין לימוד ויצירה.
עורך ומנחה: יונתן ברג.
מפגש שני: בין מילים לחוויה דתית
שני, 19.4.21, בשעה 21:00
במאה האחרונה פורח שדה מחקר הנושק לתיאולוגיה, ועניינו החוויה הדתית. לטענת חוקרים רבים, תפסה "החוויה הדתית" את מקומה של הפרקטיקה הדתית והחליפה את השאלה בדבר קיומו ותקפותו של האל. הערב השני בסדרה יוקדש לתפקידה של החוויה הדתית בנפש האדם וביצירה האנושית. כיצד משתנה האדם במפגש עם הרליגיוזי? האומנם איבדה הדת את כוחה במציאות המודרנית? האם השפה הקבלית יכולה להתלבש בלבוש חדש בשירה?
על שאלות אלה ורבות אחרות ישוחחו חוקרת הקבלה ד"ר נטע סובול, המתמחה בחקר הזוהר, על היבטיו הספרותיים, הרעיוניים והפילולוגיים, והמשורר ג'רמי פוגל, דוקטור לפילוסופיה.
עורך ומנחה: יונתן ברג.
מפגש שלישי: שאלת החינוך
שלישי, 20.4.21, בשעה 19:00
עבור רבים, לימודי השירה והספרות בבתי-הספר התיכוניים זכורים כחוויה שלילית, המחוללת ניכור בין התלמידים ליצירה הספרותית. גם שדה המחקר הספרותי סובל לא אחת מיחס חשדני מצד אוהבי השירה והפרוזה. מהן הסיבות לכך? האם האקדמיה תורמת ליצירה הספרותית המקורית או שמא מעקרת אותה? מדוע המחלקות לספרות הולכות ומידלדלות, בעוד שסדנאות הכתיבה פורחות? מה ניתן לעשות כדי לחדש את העניין בספרות במערכת החינוך?
על שאלות אלה ואחרות ישוחחו פרופ' אריאל הירשפלד,חוקר ספרות, מסאי וסופר, והמשוררת, העורכת, המוזיקאית והעיתונאית בתאל קולמן, שספר שיריה הראשון, "תהום להיאחז בה", מתכתב עם סיפורים תנ"כיים ואחרים.
עורך ומנחה: יונתן ברג.
מפגש רביעי: בניינים ומילים
שלישי, 20.4.21, בשעה 21:00
השפה העברית משתמשת במלה "בניינים" כדי לתאר את התבנית המעניקה משמעות שונה למילים מאותו שורש. האומנם יש קשר בין מבנה פיזי למבנה ספרותי? האם הספרות יכולה ללמוד מהאדריכלות כיצד לעצב חללים חדשים? האם הספרות השפיעה על ארכיטקטים במהלך הדורות, ואם כן, כיצד? על שאלות אלה ואחרות ישוחחו הארכיטקט והסופר אוריאל קון, מו"ל הוצאת תשע נשמות,והאמנית, האוצרת והסופרת מורן שוב, העוסקת זה שנים בשילוב שבין טקסט לדימוי.
עורך ומנחה: יונתן ברג.
מפגש חמישי: הגוף הפיזי והגוף הנפשי
רביעי, 21.4.21, בשעה 19:00
בראשית ימיה של היצירה הספרותית, היא דוקלמה והושרה בעל-פה, ולוותה לא פעם בריקוד ותנועה טקסיים. הקשר בין השירה לגוף האנושי היה אורגני ומובן מאליו. עם השנים הפכה הקריאה הדמומה של טקסטים כתובים לאופן העיקרי שבו אנו צורכים שירה ופרוזה. יחד עם זאת, בשנים האחרונות פורחים תחומי מחקר וטיפול המשלבים תראפיה ואמנויות שונות, ובהן כתיבה ושירה.
הערב החמישי בסדרה יעסוק בקשרים המרתקים שבין הגוף הפיזי לגוף השירי, בנוכחותו של הגוף בשירה וההפך, בשירה כמקור השראה למטפלים ומטופלים ועוד ועוד. בערב ישתתפו המשוררת, הרופאה ומנהלת בית-החולים הדסה הר-הצופים בירושלים ד"ר תמר אלרם, והמטפל היונגיאני והמשורר גיא פרל, שהוציא עד היום שלושה ספרי שירה והוא אחד ממקימיו של כתב-העת המקוון לשירה "המוסך".
עורך ומנחה: יונתן ברג.
מפגש שישי: יבשות רחוקות ומופלאות
רביעי, 21.4.21, בשעה 21:00
הנוף ועולם הטבע – הן הפראי, הן הכפרי והן האורבני – היו מאז ומעולם נושאים כבירים בעולם הספרות והשירה. תיאורי נוף הם לא פעם עוצרי נשימה לא פחות מהנופים עצמם. בערב ישתתפו שניים מגדולי ההרפתקנים והטיילים בישראל – הביולוג דנדן בולוטין,ששהה שנים בג'ונגלים באקוואדור וחקרצמחי מרפא ומאכל בשבטי הקיצ'ואה והווהורנים,והסופר, העורך ואיש המסעות צור שיזף, שמאחוריו עשרות ספרי פרוזה וספרי מסע.
עורך ומנחה: יונתן ברג.
מפגש שביעי: שפת המדע ושפת השירה
חמישי, 22.4.21, בשעה 19:00
לכאורה אין שני עולמות הרחוקים זה מזה כמו עולם המדע ועולם השירה. הראשון עוסק בעובדות, הוכחות ותצפיות שיטתיות, השני צולל אל החוויה האנושית המשתנה דרך מילים. המפגש השביעי בסדרה יבחן את הקשרים שבין שני התחומים. בערב ישתתף פרופ' אורן הרמן, מדען
חוקר את המדע כשפה ואת המימוש של השפה המדעית במטאפורות ובבניית מיתוסים. הרמן, החוקר את ההיסטוריה והפילוסופיה של הביולוגיה המודרנית, ההיסטוריה התרבותית של המדע והקשרים שבין מדע ומיתולוגיה, ישוחח עם המשוררת והסופרת נורית זרחי, זוכת פרס ישראל הטרייה, שמאחוריה עשרות ספרי ילדים ונוער וספרי שירה פורצי דרך.
עורך ומנחה: יונתן ברג.
מפגש שמיני: בלוז על גדת הנהר
חמישי, 22.4.21, בשעה 21:00
המפגש האחרון בסדרה יוקדש לקשרים המרתקים שבין תרבות הנגד האמריקאית, שחוללה מהפכה תרבותית ופוליטית בעולם כולו, לשירה שנוצרה בהשראתה ובמסגרתה. איש הרדיו והחוקר ערן סבאג, עורך ומגיש התוכנית הוותיקה "חיים של אחרים" בגלי-צה"ל, הכותב דוקטורט שעניינו התפיסה הקיומית שמאחורי מוזיקת הבלוז, ישוחח עם המשורר והמתרגם עודד פלד, שמאחוריו 14 ספרי שירה ועשרות ספרים שתרגם. השניים יצללו לעולמה המלנכולי והמורכב של מוזיקת הבלוז, יתהו אם יש שירה בבלוז ובלוז בשירה, ויבררו כיצד באה תרבות הנגד לידי ביטוי במוזיקה ובספרות.
עורך ומנחה: יונתן ברג.
האירועים בתמיכת משרד התרבות והספורט, מינהל התרבות ועיריית ירושלים, האגף לתרבות
האירועים יתקיימו בזום וישודרו בשידור חי בדף הפייסבוק של בית הקונפדרציה.הצפייה באירועים חופשית ופתוחה לקהל ללא תשלום
למידע נוסף:
"בית הקונפדרציה" בפייסבוק
אתר בית הקונפדרציה: http://www.confederationhouse.org
טל' 02-5399360, שלוחה 5
קרדיט: צילום" מיקול לוי ירון
Comments