שלושה מפגשים מרתקים בתאריכים 11.9, 18.9 ו-25.9
מרכז חיים גורי לתרבות בבית הקונפדרציה ירושלים
גולת הכותרת של אירועי ספטמבר במרכז חיים גורי לתרבות שבבית הקונפדרציה היא הסדרה "ק פ ק א", במלאות 100 שנה למותו של הסופר הצ'כי הדגול, שהטביע את חותמו על הספרות בפרט ועל התודעה האנושית בכלל יותר מאשר כל סופר אחר.
בסדרה, בניהולו האמנותי של אפי בניה, שלושה אירועים. כל אחד מהם יוקדש לאחת מיצירות המופת של קפקא, שבקשתו יוצאת הדופן מחברו הטוב, מקס ברוד, לשרוף את רוב כתביו, היא חידה המעסיקה רבים עד היום. ברוד, ששרד את השואה ועלה לישראל, הפר את צוואתו של קפקא והקדיש את חייו לפרסום, תרגום והפצה של קורפוס היצירה החד-פעמי של הסופר בכל העולם.
קפקא הפך למושג. "הוויה קפקאית" היא מטבע לשון שמשמעותה חוסר האונים של היחיד אל מול השרירותיות של הקיום האנושי. ספריו החידתיים, סיפוריו הקצרים שהפכו לאיקוניים, הפרגמנטים המבריקים שכתב, יומניו, מכתביו לאהובותיו ואפילו מכתב אישי, מיוסר וחושפני שכתב לאביו (שלא קיבל אותו מעולם) – כל אלה השפיעו השפעה עצומה על דורות של סופרים, משוררים ופילוסופים. גוף היצירה שלו זכה לאינספור מחקרים ופרשנויות, והוא ממשיך להעסיק חוקרים ואנשי ספרות עד היום.
קפקא, יהודי צ'כי שמעולם לא נישא, אולם לא חדל לנסות להינשא עד ימיו האחרונים, מת משחפת והוא בן 40 בלבד. בימיו היה סופר הידוע למעטים בלבד. היום דומה שאין סופר ידוע ממנו בעולם כולו.
הסדרה החדשה תנסה להאיר פינות חדשות ביצירתו, בחייו ובהשפעתו. האירוע הראשון בסדרה יוקדש ל"גלגול", סיפורו הבלתי נשכח של אדם הקם בוקר אחד ומגלה שהפך לשרץ. פרופ' חביבה פדיה, שערכה את הערב ותנחה אותו, תשוחח עם ד"ר אסף שלג, מוזיקולוג ותיאורטיקן, ועם ד"ר נעם תירוש, שספרו החדש, "הזכות לשכוח", טוען שקפקא הוא מבשרה הגדול של השכחה והחירות הגלומה בה. השלושה ישוחחו על היבטים שונים ב"גלגול", וכן על שתיים מהנובלות המסעירות שכתב קפקא, "מושבת עונשין" ו"דו"ח לאקדמיה". המשתתפים יהרהרו במה שבין מינימליזם, הגמוניה ומינוריות; על מושג המשבר במוזיקה, בחלום ובזהות; על מה שבין מופשטות לממשות ובין שכחה לזיכרון; על מטמורפוזות, על שתיקות ועל רעשים. הערב ילווה במוזיקה של רוחמה כרמל, רועי זו-ארץ ונגנים נוספים.המפגש ייערך ב-11.9.24, יום רביעי, 20:30, בבית הקונפדרציה.
האירוע השני בסדרה יוקדש ל"טירה", מיצירותיו החידתיות ביותר של קפקא. "הטירה" היא יצירה לא גמורה; קפקא לא הספיק להשלים את כתיבתה. בה בעת, זו יצירה שלמה מבחינות רבות. במפגש, שערך וינחה המשורר והחוקר אורי הולנדר, ישתתפו החוקר, העורך והמתרגם יהונתן דיין, המתרגם אמיר פלג והסופרת, המשוררת והעורכת שרי שביט. הארבעה ישוחחו על אורן המסתורי של יצירות לא גמורות, על מושג הגאולה הקפקאי, על התרגום החדש ליצירה זו, ועל הסוד שהופך יצירה למופתית.הערב ילווה במוזיקה של הדר נויברג בחלילים.המפגש ייערך ב-18.9.24, יום רביעי, 20:30, בבית הקונפדרציה.
במרכזו של האירוע השלישי והאחרון בסדרה יעמוד ספרו הידוע ביותר של קפקא, "המשפט", אחת היצירות האדירות והמטלטלות של המאה ה-20. במפגש ישוחחו המשורר בנימין שבילי והרב דניאל אפשטיין על הפירושים השונים שניתנו ליצירת המופת, החל מהנוטים לפרשה בדרך מטריאליסטית וביורוקרטית, וכלה במפרשים אותה כיצירה סימבולית, מטפיזית וקיומית, דהיינו האדם העומד חסר אונים אל מול הבלתי נתפס. הערב ילווה במוזיקה של דואו מזמור: אורית אורבך בקלרינט ועודד שוב בגיטרה.המפגש ייערך ב-25.9.24, יום רביעי, 20:30, בבית הקונפדרציה.
האירועים מתקיימים בתמיכת עיריית ירושלים, האגף לתרבות, משרד התרבות והספורט, מינהל התרבותמחיר כרטיס: 30 שקלרכישת כרטיסים: בית הקונפדרציה, טל' 02-5399360, ובאתר בית הקונפדרציה:
למידע נוסף: "בית הקונפדרציה" בפייסבוק
קרדיט:
ויקיפדיה Franz Kafka Pictures of a Life by Klaus Wagenbach1984 p 209 sourced to Klaus Wagenbach Archiv Berlin
Comentários