top of page
פורטל תרבות שורשים ועסקים לבני ובנות 50 פלוס

כולם נגד כולם נטפליקס ביקורת סדרה


המקום בו הסדרה מתרחשת, אזור הפרא של אלסקה, אינו רק תפאורה - הוא כמעט דמות נוספת בעלילה. הקור העז, הבדידות המכרסמת, חוסר הוודאות המתמיד לגבי מזג האוויר ותנאי השטח - כל אלה הופכים את התוכנית למשהו הרבה יותר מסוכן פיזית ורגשית מתוכניות ריאליטי קודמות. המשתתפים נאלצים לחיות במתח תמידי בין הצורך לשתף פעולה לבין הפיתוי לנצל רגעי חולשה של אחרים כדי להבטיח את מקומם.

המושג המרכזי בסדרה הוא "צוותיות", אך בניגוד לסדרות אחרות שבהן מדובר במושג חיובי ומקדם, כאן צוותיות נראית כמו סיטואציה מורכבת שיכולה להפוך בקלות למלכודת. בכל רגע נתון, שותפים לצוות עלולים להתברר כאויבים בסתר, ומערכת היחסים הזו בין שיתוף פעולה לבגידה נמצאת בלב העלילה. אין כאן נאמנות טהורה, ואין מוסר ברור. במקום זאת, השאלות שהסדרה מעוררת הן ריאליסטיות וכבדות משקל: עד כמה רחוק אתה מוכן ללכת כדי לזכות? האם שקר, רמאות או הפקרת חבר לצוות מוצדקים במאבק על החיים והפרס?

המתח האנושי שנבנה לאורך הסדרה הוא לא רק בין אדם לטבע, אלא גם בין אדם לאדם. שקרנים טובים ותחמנים מוצלחים מתבררים לעיתים קרובות כנשק החזק ביותר במשחק. אין רגע מנוחה לצופים – בכל פעם שהמצלמה נעה בין חברי הצוותים, מורגשת תחושה של חוסר ודאות. רגעים של סולידריות אנושית הופכים, פעמים רבות, לרגעי תחמנות שקטים שמבעבעים מתחת לפני השטח, עד שהם מתפוצצים בדרכים לא צפויות.

עם כל זה, החלק הכי מטריד בסדרה הוא אולי העובדה שאין בה רגעים של "פי אנד". אין רגעים מרגשים של ניצחון על הטבע או השלמה עם האתגרים, כפי שרבים ציפו לראות. במקום זאת, אנו מקבלים סצנות של שבירה מנטלית ופיזית, ורגעים של התפרצות תחת לחץ קיצוני שמדגישים עד כמה הפרויקט הזה של נטפליקס הוא ניסוי חברתי יותר מאשר תוכנית בידור. אנו רואים אנשים מתפרקים, חווים תסכול, מתחמקים מהאחריות המוסרית. כל זה משאיר את הצופה מול שאלה אחת מהדהדת: מה הייתי עושה בסיטואציה הזו?

הריאליזם חסר הפשרות של "כולם נגד כולם" הופך אותה למורכבת רגשית. ההישרדות הקשה בשטח והאתגרים הפיזיים משקפים לא רק את החוזק הפיזי של המשתתפים, אלא גם את היכולת שלהם להתמודד עם בגידה, פחד ובדידות. זו אינה סדרה שמדברת על הרפתקה קסומה בטבע, אלא על איך אינסטינקטים פרימיטיביים צפים ועולים כאשר המוסר נשכח בצד, והמאבק האישי הופך למשחק של חיים ומוות.

אחד מהרגעים המעניינים ביותר בסדרה הוא כאשר שיתוף הפעולה של חברי קבוצה מתרסק לחלוטין, והם נאלצים לבחור בין נאמנות אישית לבין הצלחה קבוצתית. הקונפליקטים האלו מציפים את השאלות המוסריות שלא נראות בדרך כלל בתוכניות ריאליטי. המשתתפים נדרשים להסתכל לתוך עצמם ולשאול: האם אני מוכן להקריב הכל כדי לזכות? או שאולי יש קווים אדומים שאיני מוכן לעבור?

הסדרה מצליחה להציב מראה חזקה מול הצופים. היא מכריחה אותנו להתמודד עם הטבע האנושי – גם הצדדים שאנחנו לא תמיד גאים בהם. כאשר הצופה נאלץ לחשוב על השאלות הללו, הוא מגלה שהסדרה לא עוסקת רק בתחרות ובכסף, אלא באופנים שבהם אנשים פועלים תחת לחץ אינסופי ובתנאים קיצוניים.

"כולם נגד כולם" היא יותר מסדרת ריאליטי – היא פרויקט חברתי פסיכולוגי שבוחן את הגבולות המוסריים של המשתתפים ושל הצופים כאחד. היא מותחת את ההבנה שלנו לגבי הישרדות ושיתוף פעולה, ובאותה נשימה, גורמת לנו לשאול את עצמנו מה היינו עושים במצב דומה.


0 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page