top of page
פורטל תרבות שורשים ועסקים לבני ובנות 50 פלוס

הקצין השחור של נפוליאון: תומא אלכסנדר דיומא והמסע ההיסטורי יוצא הדופן של


תומא אלכסנדר דיומא הוא דמות מפתיעה ולא מוערכת מספיק בהיסטוריה של צרפת. הוא היה בן לאב צרפתי ואציל ואם עבדה אפריקנית, נולד באי סן-דומיניק (האיטי) בשנת 1762. חייו וקריירתו הצבאית היו יוצאי דופן לא רק בשל היותו גנרל בצבא הצרפתי בתקופה של מהפכה ובלבול חברתי, אלא גם בשל מוצאו השחור, שגרם לו להיתקל בקשיים, דעות קדומות ואפליה במערכת הצבאית והחברתית של התקופה.

חייו המוקדמים

אחד הפרטים המעניינים בנוגע לחייו המוקדמים של דיומא הוא כיצד אביו, אנטואן דה לה פיילטרי, נטש אותו ואמו למשך זמן מה באי. כשחזר מאוחר יותר, אביו זיהה את הפוטנציאל של בנו, רכש את חירותו, והחליט לקחת אותו חזרה לצרפת. שם, תומא אלכסנדר זכה לחינוך מעולה ולאורך זמן הפך לאחד הקצינים הצרפתים הצעירים והמבוקשים ביותר. שינוי שמו מאמו האפריקאית לשם אביו האירופי היה שלב נוסף בהשתלבותו במערכת הצרפתית, אבל דיומא מעולם לא שכח את שורשיו האפריקאים.

עלייתו המהירה בשורות הצבא

דיומא הצטרף לצבא הצרפתי בתקופה של שינויים מהפכניים, כאשר המהפכה הצרפתית חיסלה את האצולה הישנה והכוח עבר לידי השלטון הצבאי החדש. בשדה הקרב, הוא הוכיח אומץ ויכולת יוצאי דופן. הוא לחם בעיקר במלחמות המהפכה, ובזכות יכולותיו הצבאיות זכה בכינוי "הוריקן השחור" – עדות למהירותו, לנחישותו ולעוצמתו בלחימה.

למרות גזעו השחור, דיומא הצליח לטפס לדרגת גנרל בגיל 31 – הישג יוצא דופן בכל קנה מידה, בייחוד במערכת שלרוב הייתה גזענית כלפי אנשים לא לבנים. דיומא לא התבלט רק בשדה הקרב, אלא גם כמצביא שהתעקש על הגינות ואומץ, ותמיד דאג לחייליו.

יחסיו המורכבים עם נפוליאון

אחד הסיפורים הפחות מוכרים על תומא אלכסנדר דיומא הוא היחסים המתוחים עם נפוליאון בונפרטה. בתחילה, נפוליאון העריך מאוד את דיומא בשל יכולותיו הצבאיות. שניהם לחמו יחדיו באיטליה ובמסע למצרים, שבו דיומא התבלט כמפקד לוחם בחזית הקרב. עם זאת, בניגוד לנפוליאון, דיומא היה בעל ערכים של שוויון וצדק, והסתייג מהאכזריות ומהשימוש באמצעים קיצוניים לשליטה בעמים הכבושים.

המתח הגיע לשיאו במצרים, כאשר דיומא הביע את חוסר הסכמתו עם נפוליאון בקשר לטקטיקות שהאחרון בחר לנקוט. לאחר מכן, כאשר דיומא חזר לצרפת במצב בריאותי קשה לאחר שנפל בשבי האוסטרים, הוא גילה שנפוליאון הפנה לו עורף – הן פוליטית והן כלכלית. נפוליאון, שכבר הפך לקיסר, ראה בדיומא איום פוטנציאלי ולא תמך בו כששב מהשבי.

הקשיים לאחר הפרישה

אחד ההיבטים הטרגיים בחייו של דיומא הוא הירידה החדה במעמדו לאחר שפרש מהשירות הצבאי. בעקבות אפליה, מוצאו, והכוח הפוליטי של נפוליאון, דיומא לא קיבל את התגמולים שזכו להם קצינים אחרים בדרגתו, והוא חזר לחיות בצרפת בעוני ובבריאות מתדרדרת. הוא מת בשנת 1806 בגיל 44, הרבה לפני שזכה להוקרה הראויה על הישגיו.

למרות הקשיים האישיים והנפילה הפתאומית ממעמדו, המורשת של תומא אלכסנדר דיומא נותרה חיה בזכות בנו, הסופר הדגול אלכסנדר דיומא האב, שכתב את "שלושת המוסקטרים" ו"הרוזן ממונטה קריסטו". הסיפורים של אביו על גבורה, אצילות ונאמנות היוו השראה לבנו, והדמויות שיצר השפיעו על דורות של קוראים.

דמותו והמורשת ההיסטורית

תומא אלכסנדר דיומא היה דמות פורצת דרך שהתגברה על דעות קדומות והגיעה לפסגות מרשימות בעולם הצבאי הצרפתי. יכולותיו הצבאיות, אופיו הלוחמני והבלתי מתפשר, והשאיפה המתמדת לצדק ולכבוד, הפכו אותו לגיבור אמיתי של תקופתו.

אף כי הוא לא זכה לתהילה הראויה במהלך חייו, ההיסטוריה החלה להוקיר את מורשתו עם השנים, והוא נחשב כיום לאחד הגנרלים החשובים והמיוחדים בתולדות צרפת.


0 צפיות0 תגובות

Comentarios


bottom of page