top of page
  • לוטן דיקר

ביקורת סרט תעודה: הרב קוק מותו של גיבור, כאן 11, 2022

לא היה אדם שהצליח להשפיע על הציונות מחוץ למעגל החילוני המזרח אירופאי, כמו הרב קוק. הוא יצר תנועה חדשה, הציונות הדתית, עם חשיבה אידיאולוגית, שמטרתה הפיכת האדמה והפתרון של מדינה יהודית לאלוהית. הכוונה היא, שבניגוד לחילוניות והחלוצים הראשונים שהיו סוציאליסטים, הוא ניסה לבנות תנועה בעלת רוח חדשה, שיהיה בה שילוב בין זרמים שונים עם מחשבה רוחנית עמוקה בתוכה.

הסרט התיעודי "הרב קוק מותו של גיבור" מתאר באמצעות ראיונות וקטעי תעודה את החשיבה של הרב קוק. אנו מבינים, כי הגאוניות של הרב קוק התבטאה בהכנסת העניין הדתי אל החילוניות. הוא בעצם השתמש באידיאולוגיה על מנת לקבל מהחילונים את העוצמות והיכולות שלהם, אבל מאידך דאג לתרום אותם לצרכיו הדתיים. הרב קוק ראה את הציונות כהתחדשות הלכתית ורוחנית, כנותנת תכלית עליונה.

במילים אחרות, החילוניות היא הכלי, שבאמצעותו יצליחו הדתיים להקים מדינה. החול הוא לבוש לקודש עליון, יש להשתמש בחילונים כדי להגיע למשיח ולספירות העליונות. החילוניים ריקניים, אך הם כלי רב עוצמה שאין לזלזל בו. כאשר הרב הגיע לישראל והפך לרב של יפו והמושבות בשנת 1904, הוא יצר תמהיל רוחני שנבע ממסע של חודש שהוא לקח במושבות החלוצים. הסיור גרם לו לרצות וליצור תנועת התעוררות גדולה, שתציג אלטרנטיבה לציונות, אבל שלא תעמוד נגד הציונים החילונים, שהם אלה שיובילו את המחנה.

עד לשנת 1967, התנועה הזאת, הציונות הדתית, לא הצליחה לגדול ואפילו להיות שולית. אולם, סיפוח יהודה ושומרון הזניק מחדש והכניס רוח גבית לאנשי הציונות הדתית. דווקא בנו, הרב צבי יהודה, שפחות מתייחסים אליו בתרבות הפופולארית, הצליח לתרגם את תורת אביו לכדי משנה פשוטה והיא תורת ארץ ישראל. הרב צבי יהודה, הכניס את השמחה לתורתו של אביו, את המטרה ואפילו את הגאולה.

מלחמת ששת הימים הייתה האירוע המכונן של תורתו של קוק, מעין תחילת הגאולה, שמאז לא עוצרת.

הסרט מצטיין בראיונות מעניינים ופרשנויות מרתקות, שעוזרים להבין את הקרע הפוליטי שמתרחב בארצנו.


ראה עוד:

סרט תעודה פטריה פנטסטית


Comments


bottom of page