top of page
  • פורטל תרבות שורשים ועסקים לבני ובנות 50 פלוס

אנו - מוזיאון העם היהודי יקיים הקרנה מיוחדת של הסרט הדוקומנטרי "בוכרא פִי (א)למִישמִיש"

לפגוש את האחים פרנקל!

אנו מוזיאון העם היהודי

יקיים הקרנה מיוחדת של הסרט הדוקומנטרי

"בוכרא פִי (א)למִישמִיש"

על עלייתם ונפילתם של האחים פרנקל, חלוצי האנימציה במצרים ויוצריו של “מישמיש אפנדי”- ה”מיקי מאוס” של העולם הערבי

הסרט ילווה במפגש עם דידייה פרנקל בנו של אחד האחים המגיע במיוחד מפריז ועם יוצרת הסרט טל מיכאל

יום שני, 21 ה- במרס 2022

במסגרת סדרת מפגשים חדשה "בארץ הנילוס – מבטים על יהודי מצרים"

אנו- מוזיאון העם היהודי, יקיים אירוע מיוחד במסגרת סדרת מפגשים חדשה : "בארץ הנילוס – מבטים על יהודי מצרים" ובו יוקרן סרטה הדוקומנטרי של טל מיכאלבוכרא פִי (א)למִישמִיש” שבמרכזו עלייתם ונפילתם של האחים פרנקל, חלוצי האנימציה במצרים ויוצריו של “מישמיש אפנדי” ( ה”מיקי מאוס” של העולם הערבי).

עורכת הסדרה: רבקה אדרת | יועצת אקדמית: אריאלה אמר

ההקרנה תתקיים ביום ב' ה-21.3.22 בשעה 16:15 ותלווה בהרצאה של טל מיכאל יוצרת הסרט ובנוכחותו של דידייה פרנקל (Didier Frenkel)- בנו הצעיר של שלמה (סלומון) פרנקל מ"האחים פרנקל". דידייה יספר על האחים פרנקל -, ועל גילוי הארכיון הענק של האנימציה שיצרו במצרים.

סרטה של טל מיכאל בוכרא פִי (א)למִישמִיש הוא סיפור אישי משפחתי, סיפור היסטורי יהודי ערבי וסיפור על הגירה ויצירה שבתוכו קטעים נדירים שהתגלו במקרה.

זמן קצר לאחר מות דודיו המשונים, יורד דידייה פרנקל למרתף ביתם השל דודיו האחים פרנקל, ומוצא בו אוצר: ארכיון של סרטי אנימציה עתיקים ממצרים, בהם מככב "מישמיש אפנדי", המקבילה הערבית ל"מיקי מאוס"- סרט אותו יצרו דודיו. את הפרק המפתיע הזה בחייהם כחלוצי אנימציה הם שמרו תחת מעטה של חשאיות. דידייה מעביר את גלגלי הפילם למעבדת שיחזור, שם נחשף סיפור עלייתם ונפילתם של הדודים.

דידייה לא ידע שהוא מצא ארכיון סרטי אנימציה שרבים בעולם הערבי חיפשו במשך שנים וגם לא שיער שאותם דודים- שחיו בדלות ובצמצום, היו יחד עם אביו שלמה, מוכרים בשם Frères Frenkel: חלוצי האנימציה בעולם הערבי ובאפריקה.

הסרטים שבמרתף נלקחים למעבדה, מתוארכים, והסכר נפרץ: בין השנים 1935 - 1951 האחים פרנקל- פליטים יהודים ממזרח אירופה, שבקושי ידעו ערבית- יצרו במצרים עשרות סרטים מצוירים .

עד לשנת 1951 יצרו האחים כ- 25 סרטונים. בכמה סרטים שולבה אנימציה לצד דמויות מפורסמות בשר ודם, כמו השחקנית לילה מוראד, הזמרת סבאח והרקדנית תחיה קריוקה.

הקמת מדינת ישראל ב '48 ולאחר מכן מהפיכת הקצינים החופשיים במצרים הביאו להתפוררות הקהילה היהודית העתיקה וגדעו את מעלליו של מישמיש אפנדי גיבור סרטיהם.

ב-1951 כשעזבו את מצרים הבריחו אתם את סלילי הפילם ומכונות האנימציה והגיעו ה אל נמל מרסיי, למחנות המעבר שהוקמו בעיר עבור הפליטים. האחים תכננו להמשיך אל מדינת ישראל הצעירה, אך אנשי המוסד לעליה סירבו להעלות את הארגזים הרבים עם ציוד האנימציה אל האוניה, והפרנקלים היגרו שוב... הפעם לפריז.

בצרפת, ניסו הפרנקלים, להפוך את מישמיש אפנדי לדמות חדשה, פריזאית. החליפו לו את התרבוש בברט, כינו אותו בשם "מימיש" וציפו לאותה הצלחה שידעו במצרים. אבל הסרטים היו עניים מדיי, סוריאליסטים מדיי, עצובים מדיי, ערביים מדיי עבור צרפת של אחרי המלחמה. את המחצית השנייה של חייהם חיו בעוני ואנונימיות אם כי ד סוף חייהם, המשיכו ליצור סרטי אנימציה ולחכות שהגורל יאות להתהפך בשנית. הסרטים שיצרו, מבטאים את שבר ההגירה הגדול שהביא אותם לחיי דלות ולניתוק.

הסרט התיעודי בּוכְּרא פִי א(ל)מִישמִיש מתרחש בישראל, בצרפת ובמצרים. דרך כלים של יצירה באנימציה, משלבת יוצרת הסרט דרמה משפחתית בצל ההיסטוריה של יהודי ארצות ערב, ומסע הגירה חוצה יבשות.

היום, כמעט 80 שנה אחר ההצלחה הגדולה, וכשכמה מבני פרנקל מתכוננים לעלות לישראל, מובא סיפורם של חלוצי האנימציה במצרים ובעולם הערבי שניסו לגשר בין אנימציה למאורעות ההיסטוריים, אך הגשר התמוטט על ראשם.

לפרטים ורכישה: https://bit.ly/3A2ldQx


קרדיט:

התמונה הימנית: מתוך הסרט בוכרא פי אל מישמיש, באדיבות משפחת פרנקל

התמונה האמצעית: משפחת פרנקל, באדיבות משפחת פרנקל

התמונה השמאלית: מתוך הסרט בוכרא פי אל מישמיש, צילום: פיליפ בלאיש



11 צפיות0 תגובות
bottom of page